Pages

сряда, септември 15, 2010

Как да спираме правилно?

Спирачките са вероятно втората най-важна част на колелото ви след рамката.Затова много важно ако се захващате с Mountain Bike  да се запознаете с основните правила за спиране.Как спирането да стане по ефективно и в кои момент да ги използвате.

• Предната спирачка е много по-ефективна от задната. Но това не означава, че може да се доверите единствено на нея.Използването и крие  голям риск да се прехвърлте през кормилото, което може да доведе до сериозни травми. За да използвате предната спирачка правилно, преди да стиснете лостчето се изнесете леко  назад. Така ще противодействате на пренасянето на тежестта твърде напред, което може да завърши с кълбо през кормилото.
Спирането ви трябва да стане плавно а не изведнъж.При стръмни наклони използването и не е препоръчително.







• Задната спирачка никак не е по маловажна от предната.Тя има помощи функции и помага за да намалите скоростта.
При спиране не позволявайте колелото ви  да блокира защото това може да доведе до поднасяне, което не е желателно.Дори това да стане пак е по-добре от колкото да се прехвърлите през кормилото. 

Смесването на предна и задна спирачка винаги е най-добрият вариант за сигурно спиране.

• При дълго спускане не дръжте спирачките непрекъснато, защото това ще доведе до прегряване на накладките.Това не е желателно тъй, като има голяма вероятност да останете без спирачки.Най-добрият вариант е да припомпване (бързо натискане и отпускане). Целта на припомпването е да се избегне постоянното триене между накладките и спирачната повърхност, за да може спирачките да се охлаждат.  
Още по-добър вариант е да редуватe предна и задна спирачка.Така винаги едната ще е свободна.

• Не спирайте преди да не проверите препятствията.

• Хубаво е да знаете че при мокро време V-образни спирачки загубват ефективността си при спиране, докато дисковите нямат проблеми.

• Винаги проверявайте вашите накладки за носенето и позицията и дръжте гумите си чисти.

Това са едни от основните правила, който трябва знаете за да използвате правилно спирачките и подобрите сигурността си.


Източник

бутон за сайт

0 коментара:

Публикуване на коментар