Pages

понеделник, август 02, 2010

Центровка на капли - намиране на кривините, изправяне

Изправяне на капли.
Тази процедура на пръв поглед изглежда сложна, но след едно добро обяснение и няколко повторения на наученото ще ви се стори елементарно.

Намиране на кривините:
Приемаме, че каплата ви е крива и започваме работа по нея. Ако имате стенд няма да е лошо да свалите каплата от колелото и да я поставите на него, но тъй като се съмнявам, че сте си купил/направил стенд, а не можете да изправяте капли обяснявам как става направо на колелото.

1. Обръщате си колелото на обратно, за да може да си въртите каплата, както си поискате. Препоръчително е преди да започнете да изправяте да си свалите гумата, за да можете по-лесно да гледате трептенето на каплата, докато се върти, а и с гума няма начин да разберете дали каплата бие нагоре, а и ако гумата ви е изкривена доста често ще ви заблуждава, докато следите дали не бие някъде каплата.

2. Единият вариант (който е по-удобен и по-точен) е да следите биенето на каплата ви чрез фулмастери. Обяснявам как става това. Вземате 3 фулмастера (ама гледайте да не са някои пермаментни, че после няма да можете да си изчистите каплата) и малко тел. Чрез телта закрепяте 2-та фулмастера за задната вилка (по ваше желание - дали горе или долу), така че да са на съвсем малко растояние от спирачната повърхност, а третия - до тръбата на седалката, така че да е на съвсем малко растояние от едната страна на каплата ви, за да се проследи биенето нагоре.

3. След като сте поставили фулмастерите завъртете каплата и където тя е крива фулмастерите оставят цветна следа. И вече като знаем къде точно е крива каплата можем да започнем с изправянето.



Допълнение: Другият вариант е да настроите спирачките си на много малко растояние от спирачната повърхност и по този начин, когато завъртите каплата тя ще спира на изкривените места и започвате изправяне, докато не премине даденото място през накладките. лично аз практикувам този метод, който е малко по-труден, но след като свикнете няма да ви прави впечатление.

Изправяне: Изправянето на каплите става чрез затягане и отпускане на спиците, което става като се въртят ниплите със спецално ключе. Има много видове ключета, като може да ги намерите на различни цени около 3-4 лева, (от битака струва 1 лев ).

1. Изправянето на каплата става по следния начин. Няма начин да не сте забелязали, че спиците си идват от двете страни на главината (двата фланеца), а не от средата. Ако приемем, че мястото посочено на картинката е изкривеното място и то бие наляво, тогава стягаме противоположните спици в случая "А" и "В". По този начин спицата опъва към себе си цялата шина и съответно чрез натягането тя се изправя. Ако от тази страна ниплите са много натегнати и не позволяват да се натягат още, можете да отпуснете малко от другата страна - в случая "С" и "D" и е фектът е същият.
Допълнение: Процедурата е еламентарна, но иска тренировки, за да се осъвършенства напълно. Лично аз сам разбрах как става, но го усвоих много бавно. Като започнете веднъж да изправяте всичко ще ви се нареди. Общо взето накъдето натягате натам отива шината, и където отпускаш отива на другата страна.

2. Огледайте едната страна (да вземем дясната) за следи от фулмастера, ако има започнете да натягате спиците, които идват от левия фланец от началото до края на чертата. След като сте натегнали забършете чертата с някакъв парцал и завъртете леко напред- назад, така че мястото което сте изправяли да преминава през фулмастерите, ако чертата отново се появи продължавайте да натягате, докато спирачната повъхност премине успешно през фулмастерите. Ако сте натегнали прекалено много спиците, кривината ще се получи от другата страна. След като изправите всички спици от тази страна може да завъртите отново и да видите дали има следи от другата страна. Ако има повтаряте процедурата. И така докато каплата премине успешно през фулмастерите без да се надраска. След това, ако фулмастерите ви са по-отдалечени може да ги приближите съвсем близо до спирачната повърхност, естествено без да се опират (именно за това, когато поставяхте фулмастерите не ви казах да ги застопорите със скоч, защото после трудно ще се предвижат навътре) и да завъртите отново и ако отново се появи линийка пак изправяте. Просто, но ефективно.

3. След като вече каплата е права погледнете дали не бие нагоре, съдейки отново по чертичките, които е оставил горният фулмастер (в крайна сметка за какво сме го сложили там).

4. Ако каплата ви бие нагоре намерете мястото и започнете да затягате всички спици по ред като започнете от началото на чертата до края. Естествено затягайки спиците от едната страна каплата се изкривява към затегнатите спици, именно за това затягате със същия брой обороти и спиците от другата страна, така каплата се връща в нормалното си положение.


5. Ако нагоре няма кривина проверете дали няма надолу. Доближете фулмастрера така, че той да драска постоянно по каплата. Направете един оброт и там където няма надраскано значи каплата ходи надолу.

6. Изпълнявате същата процедура, но този път вместо да затягате, разхлабвате спиците (естествено пак и от двете страни).

7. След като се уверите, че каплата ви вече не бие нагоре или надолу, проверете отново дали случайно не сте я изкривили, докато сте затягали/разхлабвали спиците. Ако сте я изкривили надявам се вече да знаете какво да правите.

Колкото и да е досадна тази процедура тя се налага твърде често и е добре да бъде усвоена, защото едно изправяне на капла не е сравнително евтино.

Източник

бутон за сайт

12 коментара:

Анонимен каза...

Браво за подробното обяснение,но имам още един въпрос!?Възможно ли е тъй като колелото ми е много-старо и има ръжда по шината и каплата ми е много-крива да разхлабя всички спици(без да ги откачам от шината) и после да ги натегна минимално,така че каплата макар и малко да се поисправи и вече от там да започна с Вашата процедура по исправяне?Благодаря Ви предварително!

Анонимен каза...

Здравейте бихте ли сложели отново снимките защото не се отварят

Biker каза...

Здравейте. Бихте ли сложили снимките, тъй като не се отварят? Благодаря.

Анонимен каза...

Bravo oshte ot pyrviq pyt uspqt s dosta kriva kapla na BMX BLAGODARQ

Анонимен каза...

blagodarya

Анонимен каза...

Izvinete no zashto ne se otvarqt snimkite

Unknown каза...

Каплата ми е крива и има малко луфт и спиците ми са разхлабени

Unknown каза...

Каплата ми е крива и има малко луфт и спиците ми са разхлабени

Анонимен каза...

Може ли да качите снимките на ново

Unknown каза...

ОК< хубаво сте го обяснили, но и ако снимките ви се виждаха, всичко щеше да е на 6.

tkpopov каза...

Снимките не се отварят.

gofarata каза...

Успях да изпрвя крива капла на осмица с тази статия! Само дето имам една спица, която излиза и резбата е заминала. Много добре, полу-колега инженер! Как да почерпя по кафе или бира? Paypal?

Публикуване на коментар