Pages

сряда, юни 16, 2010

Основни съвети при подготовка за път

1. Планиране - Ако предвиждате нощувка, е добре предварително да се погрижите за настаняването си, често се случва някоя хижа да не функционира.
2. Транспорт - Ако използвате обществен транспорт, уверете се за разписанията за отиване и връщане, както и че съществуват условия за превоз на велосипеди.
3. Метеорология - За да сте сигурни сравнете прогнозите от няколко източника.
4. Вода - Винаги е по-добре да носите достатъчно вода, особенно когато карате през летните горещини.
5. Изхранване - Преценете реалнонуждите си. Не носете твърде много храна, през топлото полугодие рискувате натравяне. Наблегнете на въглехидратни храни.
6. Прибори - Добре е всеки да има собствена чаша и нож, както челник или фенерче.
7. Карти и пътеводители - Тези снаряжения трябва да бъдат добре подбрани. Имайте предвид че картите и пътеводителите имат срок на годност.
8. Техническa изправност на колелото - Резервни гуми, лепенки, помпа е минимумът, без който не бива да се тръгва на път.
9. Лична аптечка - При приготвянето й се водете от личните си навици и нужди, като не пропускате: превързочни материали, обезболяващи, диуретици.
10. Опастност от измръзване или прегряване - По-важно е да носите малко дрехи за всякакви ситуации от колкото монго еднотипни неща.
Преди път

Преди да се потопим в красотата на природата е добре да се подготвим за пътуването, като помислим от какво ще имаме нужда когато сме извън цивилизацията. Както правим първата крачка в изкачването на някой връх, така е необходимо внимателно да направим и първите стъпки в подготовката на очакващите ни приключения.


Избор на компания


"Човекът е човек, когато е на път..." каза Пеньо Пенев . Но, знаете, ...хора всякакви, така че изборът на спътник, е важен както за доброто настроение, така и за желанието за бъдещи приключения. Тук имайте предвид интереси, физическо състояние, възраст.


Знания и умения


Тук е мястото за въпросите, касаещи екипировка, дрехи, храна, и как да пренощуваме безаварийно. Различните сезони предполагат както екипировка, така и облекло с различни технически параметри и свойства. Важно е да отбележим, че когато сме на открито, можем да разчитаме единствено на това, което сме сложили предварително в раницата.
Умението да се ориентираме в заобикалящата ни действителност, както и да работим с подходящата карта и компас са задължителни. Добре подбраната екипировка и маршрут разкриват повече възможности за приятни преживявания и емоции.


Физическо състояние


Дейностите на открито изискват добра форма и готовност за физичски натоварвания. Независимо какви умения и знания притежавате, доброто здраве и физическа форма са важни, както за всеки един по отделно, така и за сигурноста на цялата група. В крайна сметка по-важна е насладата, която изпитваме от контакта с природата, отколкото стремежа да "оцелеем" до края.


Начин на мисленe


Точно толкова важно, колкото и доброто физическо състояние, е мисленото отношение, което всеки един от участниците има. Често се оказва, че личното отношение е в основата на успешното пътуване. Ето защо е добре да сме добронамерени, честни и реалистични в преценката за нас самите и околните. Например поведение от типа "Аз мога всичко!", се превръща обикновенно в недобра преценка на остоятелства и обстановката, което води до нежелани обрати. Много ветерани казват, че най-голямото предизвикатество в пътуването е факта, че "заставаме лице в лице със самите нас".

Опит и вземане на решения


Въпреки, че живота рядко ни дава възможността да преживеем една и съща ситуация два пъти, опитът и дългогодишно развиваните умения са предпоставка за успешно пътуване. Възможността да вземаме решения, както и да разрешаваме конфликти е друго качество, на което се крепи успеха и удоволствието в едно пътуване. Умението за "трезва преценка" е едно от най ценените качества в планината, които водят след себе си и способността да се учим от преживяното.

Грижа за природата


"Не отнасяйте нищо със себе си, а оставяйте само добри впечатления".

Понякога се държим така, като че ли ще живеем вечно...Планините не са създадени специално за наше забавление. Те са си там където са от много години и не са ни длъжни с нищо, а и не искат нищо в замяна за нашите посещения. Тази привилегия ни задължава да бъдем внимателни към местата, които посещаваме, като се опитаме да сведем до минимум следите, които свидетелстват за нашето присъствие.

Единствено след като развием усещането за това колко ранима е природата и се научим как да уважаваме този факт ще можем пълноценно да намерим мястото си в тази естествена за нас среда.

Лека раница


Леката раница не означава да се спестява от необходимата екипировка, което би причинило ред неудобства, напротив по-леката и разумно подбрана екипировка означава повече комфорт за Вас и гърбът ви.

План на пътуване


Кой - участници
Къде - карта, описанние на местността
Кога - времева рамка
Защо - цел на пътуването
Как - транспорт, маршрут


Източник

бутон за сайт

0 коментара:

Публикуване на коментар