Pages

четвъртък, юни 10, 2010

Възможностите на велосипедния транспорт в градска среда

Пространство

Mястото, което заемат 72 души, когато се предвижват с автомобили, градски транспорт и велосипеди
72 peoples
60 автомобила -1000 м2 72 велосипедa - 90 м2 1 автобус- 30 м2

Време

Времето за което се изминават 5 км в градски условия се изминават с велосипед по-бързо отколкото с автомобил.
За по-големи разстояния велосипедът може да бъде конкурентен на автомобила само ако са създадени отлични условия за съвместяването му с градския транспорт (метро, влак, бързи автобуси в извън градската зона).
На графиката по-долу е дадено средното време за изминаване на дадено разстояние в градски условия, пеша, с велосипед, автобус и автомобил.
img

Безопасност

Безопасността е статистическа величина, описваща броя произшествия свързани с велосипедисти. Грижата за данните за броя произшествия с велосипедисти (броя изминати километри на колело) би следвало да бъдат грижа на съответната община.

Здраве

Както показват наблюденията карането на колело до работа осигурява по около 3-4 часа седмично умерено физическо натоварване. То значително подобрява здравословното състояние в сравнение с нормалната ситуация, при която човек не извършва никакво физическо усилие.
Негативни фактори при колоезденето са замърсения въздух в градовете, както и стреса от някои опасни ситуации на уличното платно. При все това тези негативни фактори върху здравето на велосипедистите са несравними с ползите за здравето при колоезденето.

Социален и екологичен контакт

Възможността за изследване на града и неговият ритъм от близо също поставя велосипедистите в привилегировано положение спрямо останалите начини на предвижване. Особено вечер след работа велосипедистите предпочитат да карат по-бавно по оживените търговски улици, където имат възможност да пазаруват и осъществяват контакт с други хора. По-същия начин карането на велоиспед през парк или други незастроени места дава възможност за по-пълно контактуване с природата.

Комфорт

С това понятие се обозначава състоянието на пътната настилка. Наличието на добе поддържана вело инфраструктура, както и нейното състояние са от голямо значение за това колоезденето да бъде приятно и пълноценно преживяване.



Източник

бутон за сайт

0 коментара:

Публикуване на коментар