Pages

понеделник, май 17, 2010

В Европа: Монарси, министри и кметове яхнаха велосипеди

У нас членовете на кабинета се обидиха на премиера, когато ги подкани да слязат от служебните си лимузини

imageКогато преди дни българският премиер Бойко Борисов „нареди“ на министрите си да слязат от служебните лимузини и да подкарат колело, за да дадат личен пример как се правят икономии по време на криза, подчинените му почти се обидиха. Думите на премиера им се сториха прекомерни. По много критерии сме на опашката на ЕС, но по отношение на велокултурата нашите политици са извън класациите.
Примери за монарси, премиери, министри и кметове на колело има повече, отколкото очаквахме да намерим.

Велореволюцията на Борис Джонсън
Кметът на Лондон Борис Джонсън, който има амбицията да превърне своя град в най-чистото и зелено място на света, е страстен колоездач.
Екстравагантният градоначалник предвижда “веломагистрали” да свързват всички части на столицата. За целта са необходими 116 млн. паунда. Общината в британската столица реши да въведе велосипеди за обществено ползване срещу скромен наем от 1 паунд на ден. Очаква се повече от 40 000 души да се възползват от този чист и безшумен транспорт. Целта на кмета не е само да облекчи задръстванията в мегаполиса, но и да намали вредните емисии. Британското правителство си постави амбициозната задача да намали вредните емисии на въглероден диоксид с 80% до 2050 г.

Два пъти крадат колелото на Камерън
Новоизбраният британски премиер Дейвид Камерън често ходи на работа с любимия си велосипед. Въпреки че е известен със своята бдителност, лидерът на торите два пъти бе изненадан от крадци. За да не му се присмиват, че когато кара велосипед, след него го следва автомобилът му, той бе решил да отпрати охраната. Когато прави много покупки, звъни на приятели да дойдат да го приберат. Неотдавна той влязъл в супермаркет близо до дома си в Западен Лондон, за да купи салата за вечеря, и завързал колелото си на специална рампа, но като излязъл, то било изчезнало. Самият той прие историята трагикомично. Атрактивният Камерън, който е еднакво запален по колоезденето и рок музиката, коментира инцидента с прословутото си чувство за хумор, че ще въведе законите на шериата за кражба на велосипеди.

Саркози върти педалите до припадък
Френският президент Никола Саркози, който преди година припадна заради прекомерно натоварване на сърцето, докато правеше сутрешния си джогинг, бързо забрави здравословните си проблеми и само месец след това бе видян да върти педалите по посока Сен Тропе. Хиперактивният Саркози е известен като запален спортист и често може да бъде видян да кара велосипед или да бяга заедно с помощници от екипа си и с бодигардовете си.
Когато е на почивка, често може да бъде видян от жителите на Лазурния да прави кръгчета с колелото си. Заради голямата му страст към спорта седемкратният победител в колоездачната обиколка на Франция Тур дьо Франс Ланс Армстронг подари на френския президент велосипед, оцветен в червено, бяло и синьо - цветовете на френското национално знаме.

Берлускони не си пада по колоезденето за разлика от Проди
Италианският премиер Силвио Берлускони, за разлика от предшественика си Романо Проди обича само да се фотографира с колело. На един от най-богатите хора на континента не му прилича да пести, а и не е особено спортна личност. Страстта му са партитата с хубави момичета, което стана повод съпругата му Вероника Ларио да поиска развод.
Бившият премиер на Италия Романо Проди открай време използва колелото като транспортно средство. Като председател на ЕК той даваше личен пример за щадене на околната среда (на снимката с еврокомисаря по екология Сесилия Малстрьом).

Крал Хуан Карлос се гордее не само с яхтата си „Фортуна III“
Испанският крал Хуан Карлос е известен не само със страстта си към бързите коли и своята яхта "Фортуна III", с която не пропуска случай да се разходи в морето. Кралят се гордее с “кралското” си колело Colnago, подарено му от собствениците на легендарната италианска велокомпания Ернесто и Венченсина Колнаго. За да съживи интереса към возилата на две гуми, семейство Колнаго често подарява велосипеди на монарси и държавни глави.
Кралят кара велосипеда си в парка на двореца си в Мадрид.

Холандците увековечиха със статуя кралица Беатрикс
Холандците са известни с любовта си към велосипедите, неслучайно всеки холандец кара колело, дори и кралицата. В страната има повече от 12 милиона колелета. Дълги години кралица Беатрикс се придвижва с велосипед, за да се срещне с поданиците си, затова благодарните холандци поставят статуя на кралицата на колело из цялата страна.




Обама трябва да надхитри Сикрет сървиз
Американският президент Барак Обама обожава да се придвижва с велосипед, но може да си го позволи само по време на отпуска. Причина да не кара често не са толкова огромните разстояния, които му се налага да изминава почти ежедневно, а мерките за сигурност, поверени на Сикрет сървиз. За сметка на това президентът използва всяка почивка, за да яхне велосипеда със семейството си. Неслучайно медиите из цял свят публикуваха снимки от президентската ваканция в курорта Мартас Винярд в щата Масачузетс. Там Обама изкара идеална почивка – колоездене и голф.


Източник

бутон за сайт

0 коментара:

Публикуване на коментар