Pages

понеделник, октомври 11, 2010

Mountain Bikе - дисциплини

Cross-Country  Mountain Biking или XC Mountain Biking е може би най-добре познатата дисциплина. XC представлява каране по различни терени с изкачване, спускане и равни участъци.Изискваниятa не се големи.Нужно е да имате каска, колело с 18 скорости,
препоръчително е да е поне с преден амортисьор.Това разбира се не означава, че няма скъпи колелета предназначени за тази дисциплина. Друго важно нещо е да сте запознати с техниката за каране по такива терени.
Физическата подготовка е от голямо значение тъй като Cross-Country включва терени с по стръмни наклони, но и достатъчно с по-леки и равни.Някои маршрути са по 20-30км за това е нужно добре да сте подготвени.

Cross-Country Bikes имат леко окачване.Предният амортисьор е с ход около 60-120мм(разбира се има и с по голям ход, но и цената им е по-голяма).Добре е да знаете с какви амортисьори разполагате, защото, колкото им е по-голям хода толкова по-добре ще поемат вибрациите.Колелетата при Cross-Country са съсредоточени в минимизиране на усилието при въртене.

Downhill Mountain Bike / DH /  е много интересен спорт не само за гледане но и за упражняване. Съкратено се отбелязва с латинските букви "DH". Downhill  означава изкачване до висока точка след което следва спускане.Изисква пълна концентрация тъй като скоростта и опасността е голяма.За това е нужно да имате специална екипировка.Шлем (каска с подбрадник, подобна на мотоциклетните), наколенки, кори за пищялите, налакътници, нараменници,протектори за гръбнака и ребрата и ръкавици с цели пръсти.Колелетата при Downhill Mountain Bike  са много по-издръжливи и здрави. Предназначени са за пресечени терени.Самите амортисьори имат много по-голям ход от обикновените (преден 18-22см ход и заден 20-22см).Спирачките са хидравлични дискови, дебели гуми и капли, извито кормило, къса лапа и т.н.Едно такова колело струва от 3000лв до 8000лв.


Freeride Mountain Biking - в буквален превод значи свободно каране.Това е смесица от Cross-Country и Downhill Mountain Biking. Има няколко вида спускане.Качвате се на някой връх и се спускате по предварително зададен маршрут.Другият вариант е да си изберете произволно място и де се спуснете от там без да сте запознати с терена и предпястбия.Нужно е да притежавате умения тъй като  Freeride Mountain Biking включва скокове от скали спускане по улеи и дерета, Dirt-скокове.

Dirt-скокове са разновидност на ВМХ само, че вместо по рампи се скача по изкуствено направени трамплини.Колелетата са специално направени за тази дисциплина.
Freeride включва и градско каране (streeat) което е изпълнено с много трикове за  качване на най - различни обекти.

Mountain Bike Dual Slalom Racing /4х/ - паралелен слалом.
Колоездачите се състезават на предварително направени къси трасета с много скокове, къси и дълги завои.

Dual Elimination – Стартират двама колоездачи по едно и също време първият който стигне до финала е победител.


Източник

бутон за сайт

0 коментара:

Публикуване на коментар