Pages

четвъртък, декември 16, 2010

Какво да правим при ПТП


При ПТП с велосипедист, инцидент на пътя в който участвате или всякакви други произшествия, незабавно позвънете на тел 112.

Защо да звъним на тел 112? Защото:

  • Всеки разговор се записва и ако не се реагира адекватно може да послужи като доказателство;
  • С това позвъняване се уведомят едновременно всички нужни служби (спешна медицинска помощ, полиция, КАТ, пожарна);
  • Всяко позвъняване е безплатно – от стационарен или мобилен телефон (дори без SIM карта в него);
  • Операторите обслужващи вашето обаждане са обучени да реагират адекватно във всякакви ситуации;

При ПТП с моторно превозно средство, ако пострадате и може да се обадите – първото нещо за което трябва да съобщите е номера на автомобила (целия разговор се записва и дори да го забравите, този номер ще бъде записан), така ако шофьорът избяга от отговорност ще може да бъде пуснат за издирване моментално. Второто нещо е да съобщите за местоположението и дали ви е нужна лекарска помощ.

Хубаво е да изчакате органите на реда и/или КАТ, за да може да се проведе следствие за произшествието и това да доведе до наказателна мярка на виновника. Макар и в повечето случаи това да е почти невъзможно, колкото повече регистрирани такива случи има, толкова повече можем да натискаме съответните власти да реагират адекватно и/или това да доведе до промяна на административната мярка. За да имате основание да пуснете жалба и съответния орган да я обработи, е хубаво да има свидетели на инцидента и ако можете да ги помолите да изчакат и да свидетелстват.

Тел 112 е единен за цяла България и автоматично обажданията са разделени на региони. Този телефон също може да ползвате и в цяла Европа като единен номер за спешни повиквания.

Анкета направена в началото на годината сочи, че едва 25% от европейците знаят отговора – 112 – и то близо двадесет години след въвеждането на номера. В България медиите са допринесли в най-голяма степен за информиране на гражданите за услугата. 94% от българите са научили за спешния телефон, посредством средствата за масова информация. България е на трето място по информираност за спешния телефон след Словения и Румъния през 2008 г. 17% от българите са използвали 112 при необходимост за помощ, а през 2009 г. – 45%.



Източник

бутон за сайт

0 коментара:

Публикуване на коментар